Γυμνάσιο
Αγίου Στεφάνου
 
     
   
 
Δραστηριότητες 2005-2006
Δραστηριότητες 2004-2005
Δραστηριότητες 2003-2004
Δραστηριότητες 2002-2003
Δραστηριότητες 2001-2002
Ποίηση - Λογοτεχνία

 

Πληροφορίες για την Πολωνία

Mετάφραση από το Πολωνέζικο CD Βίκυ Κρητικού

Διάσημοι Πολωνοί

ΜΑΓΚΝΤΑΛΕΝΑ ΑΜΠΑΚΑΝΟΒΙΤΣ(1930- )
Γλύπτρια, καθηγήτρια της σχολής Καλών Τεχνών του Πόζναν και λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Έργα της βρίσκονται σε πάρα πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο.

ΑΝΝΙΕΤΣΚΑ ΧΟΛΑΝΤ(1948- )
Σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής ακαδημίας κινηματογράφου και έχει προταθεί για Όσκαρ το 1985 για το έργο της «πικρός θερισμός». Έχει τιμηθεί με το βραβείο Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο του φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου.

ΑΝΤΡΕΙ ΒΑΪΝΤΑ(1926- )
Από τους διασημότερους Πολωνούς σκηνοθέτες, μέλος του κύκλου των Αθανάτων της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Το έργο του είναι τεράστιο και έχει τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα του φεστιβαλ της Βενετίας (1998), με Όσκαρ το 2000 και με το Χρυσό Φοίνικα των Καννών. Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής καθώς και του Ιαπωνικού Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το 2001 ο Γερμανός πρόεδρος τον βράβευσε με το Μεγαλόσταυρο της Ευεργεσίας

ΤΣΕΣΛΑΒ ΜΙΛΟΣΤΣ (1911- )
Ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας το 1980. έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρακοβίας, του Μπέρκλεϋ και Χαρβαρντ.

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ(1810-1849)
Ο μεγαλύτερος Πολωνός συνθέτης. Γεννήθηκε κοντά στη Βαρσοβία αλλά έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Έγραψε έργα για πιάνο όπως κονσέρτα, σονάτες, σπουδές, πρελούδια, πολωνέζες, μαζούρκες και βαλς. Το έργο του άσκησε τεράστια επίδραση στη μουσική των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (1473-1543)
Ο περίφημος αστρονόμος που σπούδασε στην Τορούν, την Κρακοβία, την Μπολώνια, την Πάντοβα και τη Φερράρα. Ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε την ηλιοκεντρική θεωρία του ηλιακού συστήματος.

ΚΡΙΣΤΩΦ ΠΕΝΤΕΡΕΣΚΙ (1933- )
Συνθέτης και μαέστρος, καθηγητής της Μουσικής Ακαδημίας της Κρακοβίας και λέκτορας των πανεπιστημίων του Έσσεν και του Γιέιλ.

ΚΡΙΣΤΩΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ(1941-1996)
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γνωστός σε όλο τον κόσμο τιμημένος με όλα τα μεγάλα βραβεία του παγκόσμιου κινηματογράφου, έγινε γνωστός στη χώρα μας κυρίως με το έργο του η διπλή ζωή της Βερόνικας.

ΜΑΡΕΚ ΚΑΜΙΝΣΚΙ(1964- )
Εξερευνητής ο οποίος το 1995 ήταν ο πρώτος που έφτασε και στους δύο Πόλους: στον Βόρειο Πόλο στις 23 Μαΐου 1995 και στον Νότιο 27 Δεκεμβρίου 1995

ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ ΣΚΛΟΝΤΟΦΣΚΑ(1867-1934)
Πασίγνωστη Πολωνή φυσικός και χημικός που έζησε και εργάστηκε στη Γαλλία. Έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβώννης και μαζί με το σύζυγό της Πιερ Κιουρί ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο. Τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ: 1903 της Φυσικής και 1911 της Χημείας

ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΙΙ (1920- )
Είναι στη παπική έδρα από το 1978 και η θητεία του έχει χαρακτηριστεί από διάθεση για ανοιχτό διάλογο με όλο τον κόσμο και ενεργό πνευματική δράση. Είναι ο πρώτος προκαθήμενος της παπικής εκκλησίας που έχει συμπροσευχηθεί με όλους τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών. Έχει κάνει περισσότερα από διακόσια ταξίδια στο εξωτερικό και το μήνυμα που μεταφέρει πάντοτε είναι σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα εργασίας, αγώνας για την ειρήνη και αντίθεση στον ολοκληρωτισμό.

ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ(1935- )
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος που εργάστηκε στην Αγγλία, στην Αμερική, στη Γαλλία και βεβαίως στην Πολωνία. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη σχολική του ηλικία. Έχει τιμηθεί με τα μεγαλύτερα βραβεία του διεθνούς κινηματογράφου και τα πιο γνωστά έργα του στην Ελλάδα είναι : «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Chinatown» και το πιο πρόσφατο «Ο πιανίστας», το οποίο τιμήθηκε το 2001 με Χρυσό Φοίνικα των Καννών. Από το 1999 είναι μέλος της γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

ΤΑΝΤΕΟΥΣ ΜΑΖΟΒΓΕΦΣΚΙ(1927- )
Πολιτικός και δημοσιογράφος με νομικές σπουδές. Ένας από τους συμβούλους της «αλληλεγγύης». Ενεργό μέλος των συζητήσεων της Στρογγυλής Τραπέζης το 1989 και πρώτος πρωθυπουργός της πολωνικής δημοκρατίας. Υπήρξε συνιδρυτής του δημοκρατικού κόμματος της Πολωνίας και χρημάτισε ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την επίβλεψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τιμήθηκε από τη Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής.

ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ(1943- )
Συνδικαλιστής, πολιτικός και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 1983. Το 1980 ηγήθηκε της μεγάλης απεργίας των ναυπηγείων του Γκτανσκ και αργότερα έγινε ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύης. Πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τις κομμουνιστικές αρχές για την παράδοση της εξουσίας από μέρους τους και αυτό κατέληξε σε συμφωνία που συζητήθηκε στις συνομιλίες της Στρογγυλής Τραπέζης. Υπήρξε πρόεδρος της Πολωνίας από το 1990 ως το 1995, όπως και συγγραφέας βιβλίων. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: «Το μονοπάτι της ελπίδας» και «Το μονοπάτι της ελευθερίας».

ΒΙΖΛΑΒΑ ΣΤΣΙΜΠΟΡΣΚΑ(1923- )
Ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1996.

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΟΛΤΣΚΑΝ(1946- )
Αστρονόμος, άξιος απόγονος του Κοπέρνικου. Από το 1982 εργάζεται στα Πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια και του Τορούν. Το 1990 ήταν ο πρώτος που απέδειξε την ύπαρξη ενός πλανητικού συστήματος μέσα στο σύμπαν, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Τυπική πολωνική έπαυλης του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην περιοχή της Μαζοβία.

ΓΚΝΤΑΝΣΚ
Η πηγή του Ποσειδώνα στην παλιά πόλη. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ήταν το πρώτο ειδωλολατρικό μνημείο στην Πολωνία.

ΤΟ ΓΚΝΤΑΝΣΚ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
Η παλιά πόλη, οδός Ντλούγκα

ΣΟΥΚΕΝΙΤΣΕ
Βρίσκεται στη αγορά της Κρακοβίας. Η αγορά αυτή δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα και ξαναχτίστηκε τον 15ο , ενώ άλλαξε ρυθμό κατά τον 19ο παρουσιάζοντας γοτθικές τάσεις. Σήμερα λειτουργεί σαν εθνικό μουσείο.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΒΑΒΕΛ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ
Το βασιλικό κάστρο Βαβέλ της Κρακοβίας από τον 10ο μέχρι τον 16ο αιώνα ήταν η έδρα των Πολωνών κυβερνητών και βασιλέων. Βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από τον Βιστούλα ποταμό και επειδή χτιζόταν για πολλούς αιώνες αποτελεί ένα μείγμα αρχιτεκτονικής με στοιχεία ρωμαϊκά, γοτθικά και αναγεννησιακά. Προστατεύεται από την UNESCO.

ΜΑΛΜΠΟΡΚ
Το κάστρο των Τευτόνων Ιπποτών είναι η μεγαλύτερη γοτθική οχύρωση στην Ευρώπη. Από το 1309 ως το 1457 ήταν το στρατηγείο των Τευτόνων Ιπποτών.

ΣΟΠΟΤ
H αποβάθρα στο Σόποτ (μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, 516 μέτρα)

ΣΒΙΝΟΥΣΤΣΙΕ
Ένας χαρακτηριστικός φάρος που βρίσκεται στο νησάκι Ούζναμ, βορειοδυτικά της Πολωνίας.

ΝΙΕΤΖΙΚΑ
Ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Πολωνίας. Αν και χτίστηκε τον 14ο αιώνα, το τωρινό του στυλ το οφείλει στην Αναγέννηση. Από την ταράτσα του ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια πανοραμική θέα.

ΤΟΡΟΥΝ
Η πόλη του Νικόλαου Κοπέρνικου, φημισμένη για τα περισσότερα από 300 ιστορικά της κτίρια. Προστατεύεται από την UNESCO.

Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΖΥΓΚΜΟΥΝΤ
Βρίσκεται στη Βαρσοβία και τοποθετήθηκε εκεί από τον βασιλιά Βλαντισλάβ τον ΙΙ.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Βρίσκεται στη Βαρσοβία και χτίστηκε το 1952.Για πολλά χρόνια ήταν το υψηλότερο κτίριο της Πολωνίας. Έχει 42 ορόφους και ύψος 230μ.

Η ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
Κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στις αρχές του 1990, η ανάγκη για επαγγελματική στέγη υψηλών προδιαγραφών οδήγησε στην κατασκευή νέων κτιρίων.

ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ
Το ορυχείο αλατιού της περιοχής αυτής βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία από το 14ο αιώνα και είναι το παλιότερο στον κόσμο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους τρεις ορόφους του ορυχείου που βρίσκονται σε βάθος από 64 μέχρι 135μ κάτω από τη γη. Ακόμα μπορούν να θαυμάσουν ένα τεράστιο υπόγειο παρεκκλήσιο με γλυπτά και μανουάλια, όλα από ….αλάτι. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΒΡΟΚΛΑΒ
Χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα.Αποτελεί συνδυασμό γοτθικών και αναγεννησιακών στοιχείων.Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το εσωτερικό του.

ΜΠΙΑΛΟΒΙΤΣΑ
Τοπίο εξαιρετικής ομορφίας και περιβαλλοντικής σημασίας. Προστατεύεται από την UNESCO

ΓΚΟΥΜΠΑΛΟΒΚΑ
Κορυφή των Τατράς στα 1120μ. όπου φθάνει κανείς με τελεφερίκ ή βαδίζοντας σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μονοπάτι…. Το χειμώνα οι συνθήκες για σκι εδώ είναι τέλειες.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Το χρυσό πολωνικό φθινόπωρο.

ΛΙΜΝΕΣ
Στην Πολωνία υπάρχουν πάνω από 9 000 λίμνες. Μερικές από αυτές είναι παγωμένες Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή της Πομερανίας, στα βόρεια της χώρας.

ΔΕΙΛΙΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ
Λίμνη Νίτζκιε. Από τις ωραιότερες της Πολωνίας.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Πολωνία διαθέτει 528χλμ. ακτογραμμής. Οι περισσότερες ακτές της είναι αμμώδεις με υψηλούς αμμόλοφους.

ΛΕΙΒΑΔΙΑ

ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΤΟΥΝΑΓΙΕΚ
Γραφικότατο ποτάμι που προσφέρεται και για ράφτινγκ.

ΘΗΜΩΝΙΕΣ

ΤΑΤΡΑΣ
Η υψηλότερη οροσειρά των Δυτικών Καρπαθίων.

ΙΤΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟ
Χαρακτηριστικό τοπίο της Μαζοβία

ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Εικόνες από το εθνικό πάρκο Σλοβίνσκι.

ΚΑΣΤΟΡΕΣ
Πολλά είδη ζώων, που έχουν εξαφανιστεί από άλλα μέρη της γης, ζουν στην Πολωνία. Η διάσωση του είδους των καστόρων οφείλεται στις προσπάθειες των τελευταίων 20 ετών από την πλευρά των Πολωνών επιστημόνων.

ΠΕΛΑΡΓΟΙ
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού των λευκών πελαργών ζει στην Πολωνία.

ΜΑΥΡΟΙ ΠΕΛΑΡΓΟΙ
Είναι σπανιότατο είδος και προστατεύεται αυστηρά από το πολωνικό κράτος.

ΧΟΥΠΟΥ
Αποδημητικό πτηνό εξαιρετικής ομορφιάς, προστατευόμενο από το κράτος.

ΓΚΡΙΖΕΣ ΧΗΝΕΣ
Και αυτό ένα από τα σπάνια είφη πουλιών που ζει στην Πολωνία.

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΟΚΟ

ΑΕΤΟΙ
Χρυσαετός. Ένα από τα προστατευόμενα είδη. Έχουν μετρηθεί μόνο 15 φωλιές στα Καρπάθια και αυτό οφείλεται στην κοπή των μεγάλων δένδρων από τα δάση.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΒΙΣΩΝ
Το είδος αυτό είχε σχεδόν εξαφανιστεί τον 18ο αιώνα.Χάρη στις προσπάθειες των Πολωνών επιστημόνων, σήμερα στην χώρα αυτή ζουν 660 από τα ζώα αυτά.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΑΛΕΚΣΑΝΤΕΡ ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ (1954--)
Πρόεδρος της Πολωνίας από το 1995, διανύει τη δεύτερη θητεία του.Υπήρξε πρόεδρος της Πολωνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και ένας από τους θιασώτες της ένταξης της Πολωνίας στην Ε.Ε

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Οι συνομιλίες αυτές έγιναν με στόχο την παράδοση της εξουσίας εκ μέρους των κομμουνιστών στους δημοκρατικούς Πολωνούς και διήρκεσαν από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Απριλίου του 1989.Έτσι άλλαξε το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΣΕ ΕΡΕΙΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΆ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΤΣΕΣΙΝ
Σπουδαίο λιμάνι της Βαλτικής. Χτίστηκε από Σλάβους ναυτικούς κατά το μεσαίωνα.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Το 41% των Πολωνών αγοράζουν τακτικά βιβλία. Μόνο το 2001 πουλήθηκαν στη χώρα αυτή 26 000 διαφορετικοί τίτλοι βιβλίων.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΟΠΕΝ

ΝΕΟΛΑΙΑ Ι
Ο μέσος όπως ηλικίας των Πολωνών σήμερα είναι 35 ετών!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ Ι
Η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας ακολουθεί μεσαιωνικές παραδόσεις μια και ιδρύθηκε το 1364 και είναι το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, μετά από εκείνο της Πράγας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΙ
Ένας στους δέκα Πολωνούς έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς έχουν τελειώσει το Λύκειο. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των φοιτητών έχει τριπλασιαστεί.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Οι Πολωνοί παντρεύονται συνήθως στα 24 τους χρόνια και κάνουν δυο παιδιά. Τα νεότερα ζευγάρια όμως δεν αποφασίζουν εύκολα το δεύτερο παιδί.

ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Όπως σε όλη την Ευρώπη και στην Πολωνία οι γεννήσεις, δυστυχώς, μειώνονται.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΑΓΚΑΚΙ
Ο προσδόκιμος χρόνος ζωής για τους άνδρες Πολωνούς είναι 69 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες 78. Ωστόσο αισιόδοξες προοπτικές μιλούν για 74 και 81 χρόνια αντιστοίχως.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Στη χώρα αυτή υπάρχει ιδιαίτερη ευαιαθησία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
Η Πολωνία μπορεί να θεωρηθεί παράδεισος των ποδηλατιστών. Έχει ειδικά διαμορφωμένους δρόμους που σου επιτρέπουν να φθάσεις οπουδήποτε. Από πόλεις δάση και ποτάμια, μέχρι κάστρα και ιστορικά μνημεία.

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Ιδρύθηκε το 1993 και παίζει κάθε Χριστούγεννα για να βοηθήσει κυρίως άρρωστα και ανάπηρα παιδιά.

ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ
Το σάλπισμα αυτό γίνεται από την εκκλησία του Μαριάκι και ακούγεται σε απόσταση 81 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση, έτσι προειδοποιούσε τους κατοίκους της πόλης ένας σαλπιγκτής για την επικείμενη επίθεση των Τούρκων το 1241, όταν ένα βέλος του καρφώθηκε στο λαιμό. Σε ανάμνηση, λοιπόν, αυτού του γεγονότος, το σάλπισμα ακόμη και σήμερα διακόπτεται απότομα.


Σχετικές Εικόνες

ΑΝΤΡΕΙ ΒΑΪΝΤΑ ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ ΣΚΛΟΝΤΟΦΣΚΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
ΚΡΙΣΤΩΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ