Γυμνάσιο
Αγίου Στεφάνου
 
     
   
 
Δραστηριότητες 2005-2006
Δραστηριότητες 2004-2005
Δραστηριότητες 2003-2004
Δραστηριότητες 2002-2003
Δραστηριότητες 2001-2002
Ποίηση - Λογοτεχνία

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΠΟΛΩΝΙΑ Του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ με το ZESPOL SZKOL OGOLNOKSZLCACYCH STO της Βαρσοβίας, Π

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος ήταν :
Από την Β? Γυμνασίου:
Αεράκης Χριστόφορος
Αλεξόπουλος Γεώργιος
Αλημίσης Ευστάθιος
Βαρσάνης Νικόλαος
Βλάχου Παρασκευή
Βαμβακάρη Ευσταθία
Βασιλειάδης Κωνσταντίνος
Καραχάλιου Παναγιώτα
Τζιώτη Δήμητρα
Από την Α? Γυμνασίου
Κοροβέση Μυρτώ

Καθηγητές που συνόδευσαν:
Κρητικού Βασιλική, Φιλόλογος και Βελέντζα Ευτυχία, Τεχνολόγος

Το Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου πραγματοποίησε και φέτος, από τις 4 μέχρι τις 10 Μαΐου 2010, μια ανταλλαγή μαθητών με Γυμνάσιο της Βαρσοβίας. Οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις που απεκόμισαν μαθητές και καθηγητές ήταν ανεπανάληπτες. Η φιλοξενία εγκάρδια και γενναιόδωρη, απέσπασε από τις οικογένειες των Ελλήνων μαθητών θερμότατα σχόλια και κυρίως καλλιέργησε τη διάθεση για μελλοντικές συναντήσεις των εμπλεκομένων μαθητών και από τις δυο χώρες.

Την πρώτη μέρα γνωρίσαμε την παλιά πόλη της Βαρσοβίας με ξενάγηση στα Ανάκτορα την Αγορά και τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου. Συνεχίσαμε τη γνωριμία με την πόλης επισκεπτόμενοι την κεντρικότερη λεωφόρο που οδηγούσε στο Βασιλικό Θέατρο της πόλης και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μετά την παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας σχετικής με την ισοπέδωση της πόλης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε απόλυτα κατανοητό στους μαθητές μας το πόσο ολέθριος μπορεί να είναι ένας πόλεμος αλλά και πόση ψυχική αντοχή κρύβει μέσα του ένας λαός όταν αποφασίσει να οικοδομήσει από την αρχή στερεά τα θεμέλια του μέλλοντος του.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην πολύωρη αλλά συναρπαστική εκδρομή στο SOPOT και GDANSK. Εκπληκτικό θέρετρο της Βαλτικής το πρώτο, αριστοκρατική και ιδιαίτερης ομορφιάς πόλη το δεύτερο.

Μια δεύτερη μέρα διατέθηκε στην ανακάλυψη της υπέροχης Βαρσοβίας, αυτή τη φορά μέσα από τα καταπράσινα πάρκα της, το Παλάτι στο νερό και το πλωτό υπαίθριο θέατρο.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι μαθητές επισκέφτηκαν το διαδραστικό Μουσείο CHOPIN που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από τον Θάνατο του μεγάλου μουσουργού.

Η πατρίδα του Κοπέρνικου, το γραφικότατο TORUN, στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, μας περίμενε την επόμενη μέρα. Ήρωας της πόλης ο πρωτοπόρος επιστήμονας, έδωσε το όνομά του σε πολλά σημεία της, ενώ σε εμάς δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε το Πλανητάριο και το Ορμπιτάριο με τις διαδραστικές του δραστηριότητες.

Η επόμενη μέρα ήταν μια ευκαιρία να παραμείνουν τα παιδιά με τις οικογένειες των Πολωνών φίλων τους. Αρκετές όμως από αυτές εκμεταλλεύτηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα της παραμονής μας εκεί για να τους γνωρίσουν την παλιά πρωτεύουσα τους, την Κρακοβία καθώς και τα περίφημα αλατωρυχεία Wielicka.

H 10η Μαΐου, ημέρα της αναχώρησης, μας βρήκε με ανάμεικτα συναισθήματα. Ευνόητο το γιατί. Είθε να δίνονται στους μαθητές μας συχνά τέτοιες ευκαιρίες.


Σχετικές Εικόνες

Poland1 Poland2 Poland3