Γυμνάσιο
Αγίου Στεφάνου
 
     
   
 
Δραστηριότητες 2005-2006
Δραστηριότητες 2004-2005
Δραστηριότητες 2003-2004
Δραστηριότητες 2002-2003
Δραστηριότητες 2001-2002
Ποίηση - Λογοτεχνία

 

Ανταλλαγή μαθητών με το σχολείο Zarbe της Πολωνίας

Οι φετινές διακοπές των Χριστουγέννων είχαν ένα ξεχωριστό χρώμα για τους μαθητές του σχολείου μας που πήραν μέρος στο ταξίδι στην Πολωνία. Στα πλαίσια μιας μαθητικής ανταλλαγής με συνομηλίκους τους από το 21ο Γυμνάσιο της πόλης ΖΑRΒΖΕ, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη όμορφη Πολωνία και ειδικά στην περιοχή της Σιλεσίας.

Η υποδοχή των φίλων μας ήταν κάτι παραπάνω από εγκάρδια, ενώ η πρώτη επαφή μας με ένα πολωνικό σχολείο μας άφησε άφωνους με το μέγεθος, την υποδομή, τη οργάνωση και την καθαριότητά του.

Περιοχή, όμως αυτή είναι γνωστή κυρίως για τα ανθρακωρυχεία της. Έτσι μια από τις πρώτες εμπειρίες μας ήταν η επίσκεψή μας σε ένα από αυτά, το QUEEN LUISA. Απίστευτος ανθρώπινος μόχθος κάτω από ασύλληπτα δύσκολες συνθήκες με όφελος μια απλώς αξιοπρεπή διαβίωση, αν μια έκρηξη στα έγκατα της γης δεν στερούσε πρώτη την ίδια τη ζωή…

Οι γιορτινές ημέρες όμως απαιτούσαν κάτι πιο χαρούμενο, έτσι οι φίλοι μας μας έδωσαν τη χαρά να απολαύσουμε μια εξαιρετική χορωδία να τραγουδά παραδοσιακά κάλαντα από όλο τον κόσμο στο CONCERT HALL του BYTOM.

Η επόμενη μέρα μας επεφύλασσε τα καλύτερα αφού προορισμός ήταν η πρώην πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Κρακοβία. Ξεχυθήκαμε στους αριστοκρατικούς δρόμους της, εντυπωσιαστήκαμε από την αρχοντιά της, ανεβήκαμε στον πύργο της WAWEL και απολαύσαμε την εξαιρετική θέα. Και μετά βόλτα στη κεντρική πλατεία με το παλιότερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, τον λαμπρό καθεδρικό ναό της, το άγαλμα του Κοπέρνικου και του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΒΆ, και οι δύο επιφανή τέκνα της χώρας.

Επειδή όμως το πέρασμα του χρόνου αφήνει ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες έως φρικτές αναμνήσεις, θεωρήσαμε χρέος μας να επισκεφθούμε τα δύο κολαστήρια του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου, το AUSCHWITZ και το BIRKENAU.

Ελάχιστος φόρος τιμής στα αμέτρητα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι….

Μια βόλτα στο παγοδρόμιο, αγαπημένο τρόπο διασκέδασης των Πολωνών μας ξαναέδωσε χαρά και μας ετοίμασε για την εκδρομή της επόμενης μέρας στα Καρπάθια, στο όμορφο χειμερινό θέρετρο ZAKOPANE.

Προσκύνημα στον ιερό χώρο Γιάσνα Γκούρα με το θαυματουργό εικόνισμα της Μαύρης Παναγίας ήταν η επόμενή μας επίσκεψη. Στην πλατεία του προσκυνήματος μπορούν να συγκεντρωθούν μέχρι 100.000 πιστοί.

Τελευταίος σταθμός μας το αλατωρυχείο της WIELICZKA. Θεωρήθηκε το 8ο θαύμα του κόσμου και πραγματικά μας άφησε έκπληκτους η μνημειακή γλυπτική πάνω στο αλάτι. Παρεκκλήσια, χώροι δεξιώσεων και ακόμα ένας επιβλητικός ναός αφιερωμένος στην Αγ. Βαρβάρα, προστάτιδα των ανθρώπων που δουλεύουν στα ορυχεία.

Αυτές ήταν οι τελευταίες εντυπώσεις από ένα εξαιρετικά μορφωτικό ταξίδι και μάλιστα σε μια χώρα λιγότερο γνωστή για το παρόν της και περισσότερο για τη κουλτούρα της.


Σχετικές Εικόνες

Υποδοχή στο σχολείο Ένα πεντακάθαρο  σχολείο Zakopane Βόλτα στα Καρπάθια
Wawel castle Concert Hall Bytom Jasna Gora
Στην Κρακοβία Αλατορυχείο Wieliczka Auschwitz