Γυμνάσιο
Αγίου Στεφάνου
 
     
   
 
Δραστηριότητες 2005-2006
Δραστηριότητες 2004-2005
Δραστηριότητες 2003-2004
Δραστηριότητες 2002-2003
Δραστηριότητες 2001-2002
Ποίηση - Λογοτεχνία

 

Άγιος Στέφανος

Ο Άγιος Στέφανος είναι προάστιο που βρίσκεται στα Βορειοανατολικά του Νομού Αττικής 25 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Είναι αναπτυσσόμενη περιοχή και η ιστορία του είναι σχετικά νέα.

Όταν στις 30 Γενάρη 1923 έγινε η Ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών, μία επιτροπή από την Ελλάδα (κομισιόν), γύριζε στις πόλεις και τα χωριά της Κωνσταντινουπόλεως και της Μ. Ασίας και κατέγραφε τους Ελληνικούς πληθυσμούς.

Έτσι ξεκινάει η ιστορία του Αγίου Στεφάνου (πριν 80 χρόνια) όταν την 1η ΜΑΗ του 1924 εβδομήντα οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, τις Λίτρες, τις Νύμφες και τριανταέξι οικογένειες από την Μ. Ασία, το Ικόνιο, Προκόπι, Μάκρη κ.α., έφθασαν μετά από πολλές ταλαιπωρίες σ’ αυτό τον τόπο ως πληθυσμός ανταλλάξιμος.

Εγκαταστάθηκαν στο Δεκελεικό, (ονομασία που συναντάμε στον Όμηρο και σημαίνει δασώδης περιοχή) ή Μπογιάτι. Το μόνο που υπήρχε τότε εδώ ήταν ο Σταθμός του τραίνου με την επωνυμία Οίον. Οι πρόσφυγες δημιούργησαν το Νέο Μπογιάτι ή Άγιο Στέφανο.

Με αντίσκηνα που τους δόθηκαν από το κράτος άρχισαν να φτιάχνουν δυναμικά τα νοικοκυριά τους. Άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης από καλές οικογένειες, με πολύ μεγάλες περιουσίες στις χαμένες πατρίδες, έφτασαν εδώ και ξεκίνησαν παίρνοντας κτηματικό κλήρο προς αντάλλαγμα αυτών που χάσανε, πληρώνοντας τότε 50.000 δραχμές για τον εποικισμό.

Ο πληθυσμός του Αγ. Στεφάνου ήταν 9451 κάτοικοι στην απογραφή του 2001 που αυξάνεται συνέχεια από κατοίκους του κέντρου της Αθήνας οι οποίοι επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.


Σχετικές Εικόνες

Χάρτης Αγίου Στεφάνου Άγιος Στέφανος στο Google Earth Χάρτης Αττικής
Σταθμός Αγίου Στεφάνου Σταθμός Αγίου Στεφάνου

Σχετικοί σύνδεσμοι

Information about our city in English

Ιστοχώρος Δήμου Διονύσου