Δραστηριότητες 2004-2005

Δραστηριότητες 2004-2005

1. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα "Γιορτές και γεύσεις της Ευρώπης"

2. Αδελφοποίηση με το COLLEGE LES AIGRETTES, SAINT GILLES REUNION, Γαλλικής κτήσης που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Ομάδα μαθητών μας συναντήθηκαν στις 7/5/2005 με τους μαθητές από τη Reunion και πέρασαν μαζί τους μια μέρα στην Αίγινα. Στις 9/5/2005 οι ξένοι μαθητές επισκέφθηκαν το σχολείο μας και παρακολούθησαν μάθημα Αρχαίων Ελληνικών. Οι μαθητές στη Reunion διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά.

3. Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γλωσσών. Ομάδα μαθητών ασχολείται με την συγκέντρωση γλωσσικού υλικού, τέτοιου που να αποδεικνύει τις αλληλεπιδράσεις των γλωσσών μεταξύ των όμορων κρατών. Βασική αντίληψη του προγράμματος αποτελεί η θέση ότι η διαφορετική γλώσσα δεν χωρίζει πάντοτε τους ανθρώπους. Μπορεί και να τους ενώνει. Υπεύθυνη του προγράμματος η καθηγήτρια Κρητικού Βασιλική, φιλόλογος.

4. Πρόγραμμα στο "Ζάππειο μια μέρα". Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε όλα τα τμήματα της Β' Γυμνασίου το πρόγραμμα « Στο Ζάππειο μια μέρα », σύμφωνα με το υλικό και τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπεύθυνες καθηγήτριες οι φιλόλογοι Κούκη Ελένη και Κρητικού Βασιλική. Παρακάτω ακολουθεί δείγμα των εκθέσεων που γράφτηκαν με αυτό το θέμα από τα παιδιά.
Μια φανταστική ιστορία εμπνευσμένη από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Την έγραψε ο μαθητής της Β1 τάξεως Φραγκίσκος Καλλιώτης.
Αθήνα, άνοιξη του 1896. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν. Ο Γιάννης αλληλογραφούσε με το Ξάδερφό του Νικόλα, που βρισκόταν στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη. Διακαής τους πόθος είναι να ανταμώσουν στην Αθήνα για να δουν και να απολαύσουν μαζί το μεγάλο γεγονός. Τόπος συνάντησης ορίζεται το Ζάππειο. Το ταξίδι του Νικόλα για την Αθήνα είναι μακρύ και δύσκολο. Αντίθετα για το Γιάννη τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Νικόλας φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη μπαίνει μεταμφιεσμένος στην ελεύθερη Ελλάδα και κατευθύνεται με το μουλαράκι του προς την πρωτεύουσά της. Μπαίνοντας στην πόλη της θεάς Αθηνάς ρωτάει τους περαστικούς:
-Πού βρίσκεται το θαυμαστό μέγαρο του ευεργέτη Ζάππα;
-Μα δίπλα στο βασιλικό παλάτι.
Όσο πλησιάζει στο Ζάππειο, η καρδιά του πάει να σπάσει από χαρά Γι αυτόν στο μέγαρο αυτό στεγάζεται ολόκληρη η Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη μαζί. Η αρχαία Ελλάδα φαίνεται από τον ιωνικό ρυθμό στο εσωτερικό του και η σύγχρονη από τον περιβάλλοντα χώρο, όπου ένα πολύβουο πλήθος συρρέει για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Ο ενθουσιασμός του όμως γρήγορα μετατρέπεται σε θλίψη όταν αναλογίζεται ότι η υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει σκλαβωμένη και δεν διαθέτει τέτοια λαμπρά κτίρια που να δηλώνουν τη συνέχεια της ελληνικότητας και το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων. Αυτό δηλαδή που αντανακλάται στο άγαλμα του δισκοβόλου του Μύρωνα αλλά και στα αγάλματα των ηρώων του Ζαππείου . Εκεί έχει δοθεί και το ραντεβού με τον ξάδελφό του Γιάννη που τον γνωρίζει μόνο από μια φωτογραφία που έλαβε σε ένα γράμμα και τη φυλάει κατάστηθα.
Η μεγάλη στιγμή της αντάμωσης ήρθε γεμάτη αγκαλιές, φιλιά και δάκρυα. Είχαν τόσα να πουν αλλά και να θαυμάσουν? Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχιζαν!

5. Αδελφοποίηση του σχολείου μας με αντίστοιχο σχολείο άλλης Ευρωπαϊκής χώρας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού διαδραστικού προγράμματος etwinning net.
Από το μήνα Φεβρουάριο ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής αδελφοποίησης του σχολείου μας με αντίστοιχο σχολείο άλλης Ευρωπαϊκής χώρας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού διαδραστικού προγράμματος etwinning net. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 12 μαθητές της Β? Γυμνασίου. Υπεύθυνοι καθηγητές η Διευθύντρια κ. Αμβρουζή Σοφία και η καθηγήτρια κ. Κρητικού Βασιλική, φιλόλογος. Με όλα τα προγράμματα το σχολείο μας στοχεύει στο να δώσει στους μαθητές του όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορεί για καινοτόμους δράσεις, τέτοιες, που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες και θα τους κάνουν σωστά και ενημερωμένα μέλη της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας

Πρόσθετες πληροφορίες