Συμμετοχή του Σχολείου μας στο πρόγραμμα Comenius « Letusgather, letusdancetogether»

Νοέμβριος 2003: έγινε επίσκεψη στην πόλη Beauraing του Βελγίου από τις 9 έως 15 Νοεμβρίου 2003 από ομάδα μαθητών που ασχολούνται με παραδοσιακούς χορούς που συνοδεύονταν από ομάδα καθηγητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Κόμη Αγγελική (υπεύθυνη προγράμματος), Θεοφίλου Μαρία, Αμβρουζή Σοφία (διευθύντρια), Τσιροπούλου Μαρία, Ρουμελιώτου Μαρία, Βελέντζα Εφη.

Μαθητές που συμμετείχαν: Κουλουψούζης Γεώργιος, Οικονόμου Γεώργιος, Ευσταθίου Χρήστος, Παπασπύρου Αικατερίνη, Τσούμαλη Λαμπρινή, Ζηρίνη Δάφνη.

Ιανουάριος 2004: συνάντηση αντιπροσωπείας από Βέλγιο, Κύπρο και Ιταλία στον Άγιο Στέφανο. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί σε εκδήλωση που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο. Την επιμέλεια της εκδήλωσης των χορών είχε η γυμνάστρια κα Βουργάνα Ευαγγελία. Συμμετείχε και η χορωδία του σχολείου μας με συντονιστή τον κ. Αντωνίου Δημήτρη.

Στα πλαίσια της συνάντησης αυτής μια μεγάλη ομάδα παιδιών: Ζηρίνη Δάφνη, Κακούρη Κωνσταντίνα, Δουκάκη Παρασκευή, Κουτσούκου Ελευθερία, Κυριακίδου Εύα, Μολδοβάνη Δόμνα, Μελή Βιολέττα, Κουτσιλοπούλου Μαρία, Γκιοβάση Αρμέλα, Καρτελιά Αγγελική, Μπίμη Χριστιμίνα, Κώνστα Φωτεινή, Μπενέτου Ιωάννα, Τζουάννου Βέρα, Στολίδης Κώστας, Κουτούγκα Αναστασία, Ράλλη Ιωάννα, Διασάκου Αργυρώ, Κουφού Χριστίνα, Κουτσουμπού Ξανθούλα με συντονίστρια την κ. Βελέντζα Έφη, καθηγήτρια Τεχνολογίας, έκαναν εργασία με θέμα τα μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια Τεχνολογίας και Πληροφορικής. Οι εργασίες αυτές μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα μουσικά όργανα που κατασκευάστηκαν ειδικά γι αυτή την εκδήλωση.

Μάιος 2004: έγινε με επιτυχία η συνάντηση αντιπροσωπειών στην Κύπρο από 2 έως 7/5/2004. Ομάδα μαθητών αποτελούμενη από τους: Κουλουψούζη Γιώργο, Οικονόμου Γιώργο, Ευσταθίου Χρήστο και Ζηρίνη Δάφνη και με συνοδούς καθηγητές την κ. Αμβρουζή Σοφία (διευθύντρια του σχολείου) και την κα Θεοφίλου Μαρία πήραν μέρος στις δραστηριότητες του συγκεκριμένου προγράμματος, αποσπώντας τα συγχαρητήρια από τις άλλες αποστολές για την άρτια τεχνική της ομάδας. Επίσης στις 7/5 παρουσιάστηκε η εργασία για τα μουσικά όργανα.

comenius 2003acomenius 2003aacomenius 2003aaacomenius 2003aaaacomenius 2003aaaaacomenius 2003aaaaaa


 

 

 

 

****Ο παιδαγωγός Comenius

Comenius Μοραβός παιδαγωγός (1592 -1670) και προτεστάντης ιερωμένος, που αγωνίσθηκε για τη δημιουργία ενός κόσμου με καθολικής ισχύος πνευματικό πολιτισμό, για μια συμφιλιωτική Χριστιανική Θρησκεία και για ένα ενιαίο σχολείο για όλη την Ευρώπη. Από νωρίς φάνηκε ότι τα σχέδιά του δεν μπορούσαν να τελεσφορήσουν, αλλά εκείνος εξακολουθούσε να αγωνίζεται για μια Ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και γι' αυτό θεωρείται ο εισηγητής της σύγχρονης παιδείας και πατέρας της νεώτερης παιδαγωγικής. Στο βιβλίο του "Ο κόσμος των αισθητών με εικόνες" υποστηρίζει ότι η διδασκαλία πρέπει να γίνεται με αντιφορμαλιστικό και ευχάριστο τρόπο, ξεκινώντας από γνώριμες παραστάσεις. Υποστηρίζει τη διαρκή αυτομόρφωση, την ισότητα των δύο φύλων στην εκπαίδευση και το δικαίωμα μόρφωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τέλος καταδικάζει τις σωματικές τιμωρίες και υπερασπίζει τη δημοκρατικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρόσθετες πληροφορίες