Δράσεις 21 - 22

Βιβλιοδρομίες - Ρατσισμός & Διαφορετικότητα

Μαίος 22

Με απόλυτη επιτυχια στέφθηκε η παρουσίαση της δράσης «βιβλιοδρομίες»των μαθητών της Γ´ Γυμνασίου με θέμα «ρατσισμός & διαφορετικότητα» στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνικής Γλώσσας  & λογοτεχνίας υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων φιλολόγων Σταυροπούλου Σταυρούλα και Μίχα Ηρώ την Παρασκευή 6 Μαΐου. Όλοι οι μαθητές μας επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο με τις υποδειγματικές τους εργασίες οι οποίες τιμήθηκαν με επαίνους συμμετοχής και απονεμήθηκαν βραβεία στις ομάδες  των τμημάτων που ξεχώρισαν. Πιο συγκεκριμένα, οι διακριθείσες εργασίες είναι οι κάτωθι:

Γ1 :Βαρσαμίδης Γαληνός ,συντονιστής
Βυζιωτη Αγγελικη
Ζιάκας Παύλος
Γρυντακης Νικόλαος

Γιαννοπουλου Σταυρουλα ,συντονίστρια
Γεωργιου Ανδρομαχη
Ζαχαράκη παναγιωτα
Ίσσαρη Αιμιλια
Αβραμοπουλου Αργυρω

Γ2 :Κιουλου Ματινα ,συντονίστρια
Κάτσωνη πηνελοπη
Λαμπροπουλου Ειρήνη
Μαρουδα Ματινα

Γ3: Μπιτάκου Αγγελική ,συντονίστρια
Περράκη Θεοφανία
Πέτσα Κατερίνα

Γ4:Σοφια Αθήνα ,συντονίστρια
Ασπρουδη Μαρία
Στέφανου Κατερίνα
Τζανετάκης Παναγιώτης
Χριστινας Παναγιώτης

Ελίζα Χοτζα, συντονίστρια
χαιτά Φοίβη
Χάσκη Αγγελική
Μεγαγιαννη Αναστασια

Βραβείο  καλύτερου παρουσιαστή
Γ1 :Βολης Αριστος
Γ1:Τσωνου Αλενα
Γ2:Κοντογιαννη σοφια
Γ2:Γκιολενα Σύλβια

Η εν λόγω δράση είχε ως θέμα το φαινόμενο του ρατσισμού κατά την αρχαιότητα , στο Βυζάντιο κ το Μεσαίωνα. Περιλάμβανε συγγραφή πρωτότυπου κειμένου, συλλογή άρθρων από εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την διαφορετικότητα και τα ανθρωπινα δικαιώματα .Επίσης ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, παρακολούθηση ταινιών, ακρόαση τραγουδιών αναφορικά με το ρατσισμό καθώς και καταγραφή ρητων και αποφθεγμάτων. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι επετεύχθησαν καθώς μέσω της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μαθητές μας, ευαισθητοποιήθηκαν και επαναπροσδιόρισαν τις απόψεις και τη στάση τους στο μείζον και ακανθώδες θέμα του ρατσισμού. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους, να μιλήσουν με παρρησία και αυτοπεποίθηση μπροστά στους συμμαθητές τους και παριστάμενους καθηγητες  παρουσία της διευθύντρια μας Κ .Τσιροπουλου Μ.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που με τη συμμετοχή τους ανέδειξαν τον παιδαγωγικό και ηθικοπλαστικό ρόλο του σχολείου μας !

1

3

4

 

Ανοιξιάτικος περίπατος της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Σήμερα, όλα τα τμήματα της τάξης μας, της Α΄ Γυμνασίου, πραγματοποιήσαμε τον μηνιαίο μας περίπατο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ):

n1

Ξεκινήσαμε στις 09:00 από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Στον δρόμο συναντήσαμε πολλή κίνηση, απίστευτο μποτιλιάρισμα. Χάρη στην ακινησία καταφέραμε να απαθανατίσουμε μέσα από το πούλμαν τον ιερό λόφο σε μια ηλιόλουστη φάση:

n2

Φθάσαμε στον προορισμό μας στις 11:05. Περάσαμε υπέροχα. Αρχικά, ανεβήκαμε στην ταράτσα του κυρίως κτιρίου με το ασανσέρ (ουπς, τον ανελκυστήρα θέλαμε να πούμε, κυρία Μανώλη). Η θέα από εκεί ήταν μαγευτική. Εννοείται πως βγάλαμε πολλές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό γλυπτό της LouiseBourgeoisμε τίτλο «Maman»:

n3

Έπειτα, επισκεφτήκαμε το αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και μία έκθεση πάνω στις ανασκαφές που έγιναν στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Νιάρχου.

Τέλος, συγκεντρωθήκαμε στους πίδακες νερού που χορεύουν σε μουσική από τον «Καρυοθραύστη» του Τσαικόφσκι, του «Δον Κιχώτη» του Μίνκους και βιενέζικων βαλς… στις 12:50, επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν μας και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, που ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχε κίνηση…

Κωνσταντίνος Μιχαλιός (Α3)-Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος (Α3)

 

Διδακτική επίσκεψη της Β΄τάξης του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου

Παρακολούθηση της παράστασης στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο

«Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις

Ημέρα: Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ώρα αναχώρησης: 10:45 Φύγαμε από το σχολείο όλη η Β΄τάξη, ανά τμήματα, Β1-Β3 και Β2-Β4, σύνολο 84 παιδιά. Μας συνόδευαν οι καθηγήτριές μας, η κυρία Τρατσέλα, η κυρία Λεοντάρη, η κυρία Λαμπίρη και η κυρία Παπαρήγα. Επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία με προορισμό το Εθνικό Θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 48. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, παρατηρούσαμε από το παράθυρο τον ρυθμό της πόλης. Μας έκαναν εντύπωση τα αγάλματα και τα γκράφιτι. Μόλις φτάσαμε στο Εθνικό Θέατρο, περιμέναμε για λίγη ώρα στο φουαγιέ του θεάτρου για να φάμε. Κατόπιν ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις. Ήταν μια ενδιαφέρουσα παράσταση που πέρασε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλους εμάς: ο φόβος είναι πολλές φορές επιζήμιος. Το θεατρικό έργο τελείωσε στις 14:20, επιβιβαστήκαμε πάλι ανά τμήματα στο λεωφορείο και αναχωρήσαμε για το σχολείο. Φθάσαμε κατά τις 15:00 στον Άγιο Στέφανο με μια αξέχαστη εμπειρία στην τσέπη μας.

b1

 

b2

Νικολέτα Κυριακάκη (Β2) - Παναγιώτα Θάνου (Β2)

 

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο των Δράσεων του σχολικού έτους 2021-2022 του σχολείου μας, η Β τάξη ξεκίνησε τη δράση ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΆΤΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στο χώρο του σχολείου.

Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα GreenCity  της περιφέρειας Αττικής, 

green city

Ανακυκλώνουμε σε ειδικούς κάδους που τοποθετήθηκαν στο χώρο του σχολείου τα παρακάτω είδη:

Χαρτί και χάρτινες συσκευασίες

xartia.jpg

Πλαστικά μπουκάλια και μεταλικά κουτιά

plastika

Πλαστικά Καπάκια

kapakia

 

Επίσης σε συνεργασία με την AΦΗΣ ανακυκλώνουμε μπαταρίες σε κάδο που προμηθευτήκαμε.

 

 

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

Φεβρουάριος 2022

ETHINO

 

Την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β2 συμμετείχαν στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα Ιστορίες που Επείγουν, Πρώτος κύκλος: Κλιματική Κρίση, που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία από τους θεατροπαιδαγωγούς της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν ένα δίωρο θεατρικό εργαστήρι, που προσφέρθηκε άπαξ και δωρεάν στα παιδιά, από εξειδικευμένους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς του Εθνικού Θεάτρου διά ζώσης στην τάξη, με πρώτη θεματική τη Δράση για το Κλίμα. 

Κατά τη διάρκεια αυτού του δίωρου, οι έφηβοι παρενέβησαν καλλιτεχνικά και κοινωνικά, χτίζοντας δικές τους θεατρικές ιστορίες γύρω από τα ζητήματα της ευρύτερης έννοιας της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης, που τόσο τους απασχολεί. 

Μέσα από ασκήσεις που ενεργοποίησαν το σώμα και τη σκέψη, συνεντεύξεις και εξοικείωση με το θέατρο-ντοκουμέντο, παιχνίδια ρόλων, τεχνικές εκπαιδευτικού και εφαρμοσμένου δράματος, αλλά και εναλλακτικές φόρμες δημιουργίας περιεχομένου (κολάζ, ποιήματα, ψηφιακές αφηγήσεις), τα παιδιά κατάφεραν να εκφράσουν ιδέες και συναισθήματα, να αμφισβητήσουν και να τοποθετηθούν ενεργά στον κόσμο γύρω τους, αναδεικνύοντας νέες προοπτικές αφήγησης της Ιστορίας μας, χτίζοντας δικές τους εναλλακτικές ιστορίες.

Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς οι μαθητές και μαθήτριες έχουν πλέον την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αργότερα κι άλλες δράσεις με τη βοήθεια του Εθνικού Θεάτρου.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Λαμπίρη (ΠΕ07)-Φωτεινή Παπαρήγα (ΠΕ05 και ΠΕ07)

 

 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Δεκέμβριος 2021

 Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζεται η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ενήλικες τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά τους εαυτούς τους.

dikaiom1.jpg

Με αφορμή την 20η Νοέμβρη, ο Σύλλογος Καθηγητών του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου οργάνωσε μία δράση που διήρκησε ένα μήνα, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου, κάνοντας και τις απαραίτητες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Μέσα από παιχνίδια, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, συμμετοχή στο διαδικτυακό παιχνίδι «ΒΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΑ» και δίωρα «Συμβούλια Τάξης» με όλα τα τμήματα και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ιστορία τους, καθώς και με τη «Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού».

dikaiom2

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Λαμπίρη (ΠΕ07)-Φωτεινή Παπαρήγα (ΠΕ05-ΠΕ07)

 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών, ο οποίος καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) στις 6 Δεκεμβρίου 2001 και φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια.

gl1

Το Γυμνάσιο του Αγίου Στεφάνου συμμετείχε στον εορτασμό των γλωσσών για δεύτερη χρονιά.

 

 

gl2.jpg

Στο πλαίσιο του μαθήματος της β΄ ξένης γλώσσας, γερμανικών και γαλλικών, οι μαθητές των τμημάτων που συνενώνονται «έκαναν έξοδο» από την τάξη. Συναντήθηκαν στο δημοτικό γήπεδο, όπου πήραν μέρος σε διαπολιτισμικά παιχνίδια γλωσσικής εμψύχωσης και ευαισθητοποιήθηκαν για τις σχέσεις των ευρωπαϊκών γλωσσών και παρακινήθηκαν για την εκμάθησή τους. Η δράση διήρκησε μια εβδομάδα (δύο ώρες) για κάθε τμήμα και περιλάμβανε, προετοιμασία με φύλλο εργασίας στην τάξη, έρευνα και αξιολόγηση.

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Λαμπίρη (ΠΕ07)-Φωτεινή Παπαρήγα (ΠΕ05-ΠΕ07)

 

Πρόσθετες πληροφορίες